GELDİ GEÇTİ ÖMRÜM BENİM BİR GÖZ YUMUP AÇMIŞ GİBİ


GELDİ GEÇTİ ÖMRÜM BENİM BİR GÖZ YUMUP AÇMIŞ GİBİ

Kasabamızın ulu çınarlarından Hayri AY Dede ile Yörümez'in kahvede sohbet ettik. Çayını yudumlarken hayat hikayesini anlattı;

90 Sene önce Köyüm Dişli'de dünyaya gelmişim. Babamın adı Kazım, Anamın adı Azime'dir. Askere kara trenle gittim. Kars'ın Posof ilçesinde iki sene onbaşı olarak askerlik yaptım. Eskiden askerlik yapmayan adamdan sayılmaz, kız vermezlerdi. Asker dönüşü Arife ile yuva kurdum. Altı çocuğum oldu. dördü öldü. Oğullarım Osman ve berber Halit ' tir. Beş torunum var. O zamanlar ana baba ve kardeşlerimizle birlikte yaşardık. Musa ağam koyun güderdi. Beş yüz koyunumuz vardı. Ben çiftçilik yapardım. Bir çift beygirim vardı. Millet harpten yeni çıktığı için fakirlik içindeydi. Ayağımıza çarık giyerdik. El orağıyla yolma yolardık. Kağnı ile harman yerine sap taşırdık. Öşür vergisi vardı. Bitten geçilmezdi. Hatta o zamandan kalma bir ata sözü var; 'Pire itte, bit yiğitte bulunur' diye.

Menderes devrinde köye traktör girdi. Çarığı attı lastik pabuç giydi. Köylünün yüzü güldü. Ben 90 senedir her dönemi yaşadım. En rahat şimdi. Ne yokluk var ne kuyruk var. Herkes emekli ne kadar güzel. 1984 - 1999 yılları arasında yukarı Mahallede 15 sene muhtarlık yaptım. 1998'de eşimle Hacca gittim. Kutsal topraklarda dört ay kaldım. Kırk sene sabah namazını çarşı camisinde cemaatle kıldım. Şimdi yaşlandığım için Sabahları camiye gidemiyorum. Hayat arkadaşım Arife altı yıl önce rahmetli oldu. Çok acıdım. Her gün ruhuna fatiha gönderiyorum.

Bir de arkasından şiir yazdım;

Belağası yaylasını yaylayamadım
Çıkıpta koyunumu eyleyemedim
Eve geldim Arifem yoğumuş
Ben deli gönlümü eyleyemedim.



Editör : Mustafa
dislikasabasi.com