MEVLID KANDILINIZ MÜBAREK OLSUN (FOTO EKLENDI)


MEVLID KANDILINIZ MÜBAREK OLSUN

Mevlid ;Mevlit, dogum zamani demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayinin 11. ve 12. günleri arasindaki gecedir.

Peygamber efendimizin dogum günü, bütün Müslümanlarin bayramidir. Mevlid Kandili Nedir ; Insanligin kurtulusu için gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.) 571 yilinda Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayinin 12. gecesi dogmustur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir.

O'nun dogdugu çagda dünyanin her tarafinda cehalet, zulüm ve ahlâksizlik almis yürümüs, Allah inanci unutulmus, insanlik korkunç ve karanlik bir duruma düsmüs, dünya yasanmaz hale gelmisti.

Sevgili Peygamberimizin teblig ettigi Islâm dini ile dünya aydinlandi, tek Allah inanci ile kalpler nurlandi. Esitlik, adalet ve kardeslik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavustu. O'nun dogdugu gece, insanligin kurtulusu için çok hayirli ve mübarek bir baslangiçtir.

Bu gece, müslümanlar arasinda yüzyilllardan beri büyük bir cosku ile kutlanmakta, Sevgili Peygamberimiz derin bir saygi ile anilmaktadir. Büyük Türk Alimi Süleyman Çelebi tarafindan yazilan ve asil adi "Vesiletün'necat" olan mevlid kitabi O'nun dogumunu, üstünlügünü ve mucizelerini en güzel bir sekilde dile getiren degerli bir eserdir.

Peygamberimizin dogum yildönümlerinde okunan mevlidleri saygi ile dinlemek, O'nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç süphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bagliliginin bir ifadesidir.

Mevlidin dinimizdeki yeri nedir?

Mevlid Peygamberimizden (a.s.m.) üç dört asir sonra kutlanmaya baslayan Islâmî bir âdet olmakla birlikte, bid’atin hasene (güzel) kismina girmektedir. Büyük hadis ve fikih âlimi olan Ibni Hacer, mevlid merâsiminin mesrûiyeti hakkinda su hadisi zikreder:

Ibni Abbas’in rivayetine göre, Resûl-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) Medine’ye hicret ettiklerinde Asure gününde Yahudilerin oruç tuttuklarini ögrenir. Oruç tutmalarinin sebebini sordugunda Yahudilerden su cevabi alir: “Bu çok büyük bir gündür. Bugünde Allah, Mûsâ ile kavmini kurtardi. Firavun ile kavmini suda bogdu. Mûsâ da buna sükür için oruç tuttu. Iste biz de bugünün orucunu tutuyoruz.” Bunun üzerine Peygamberimiz, "Öyleyse biz Mûsâ’ya sizden daha yakin ve evlâyiz buyurdu. O günden sonra hem kendisi oruç tuttu, hem de tutulmasi için tavsiyede bulundu.” ( Müslim, Siyam 127).



Mevlid Kandili ile ilgili olarak Çarsi Camisinden görüntüler

























Editör : Mustafa
dislikasabasi.com