02 Aralık 2024 Pazartesi
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(14/11)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
Kasabanın Adı ve Tarihi

    1692 yıllarında kasabanın kuzey batı tarafındaki İnli kaya mevkisine bir çoban yerleşir.Kaynaklardan öğrenildiğine göre çobanın adı Selçuk’dur. Çoban çok cesur olduğundan; tabi bir in olan ağılın etrafına hiç kimseyi sokmaz.Bundan dolayı çobanın lakabı Dişli Çoban olur. Dişli Çoban öldükten sonra etraf köylerden insanlar yerleşmeye başlarlar. Bu mevkinin adı DİŞLİ olarak kalır. Etrafındaki Saraycık, Paşa köyü,Taşlı Höyük, Mıstığın Höyük, Beydini, Kışlacık, Bozok, Tosbalık, Dolavı, Bereket ve Üç Höyük mevkilerinin geçmişte insanların yaşadığı köyler olarak bilinmektedir.

    Dişli Oğuz Türklerinin Kayı boyundan olup, eski bir yerleşim merkezidir. Kasabanın etrafındaki höyüklerde bulunan malzemeler, buranın Anadolu'daki bütün devirleri yaşadığını gösterir. Kral yolu üzerinde olması, kısa zamanda gelişmesini ve Roma ve Bizans devirlerinde gelişerek büyük bir yerleşim merkezi olmasını sağlamıştır. Etrafında 10'dan fazla antik köy kalıntısı vardır. Buralardan çıkarılan mimari malzemeler cami, çeşme, köprü gibi yapılarda kullanılmıştır. Durumunu İslami Dönemde de devam ettirmiştir. Yavuz Sultan Selim Han 1514 yılında Çaldıran Seferinde buradan geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Devrinde önemli bir yerleşim merkezidir. Halkın büyük kısmı "Selçuklu Yörük Aşiretindendir". Türkmen olanlar Bolvadin ve Emirdağ ilçelerinden gelenlerdir. 16. asırda meydana gelen Celali İsyanlarında etrafındaki köyler dağılmış büyük bir kısmı Dişli Kasabası'na göçmüştür. Çevredeki köylerden göçenler:

    Bereket Köy : Dişli-Yörükkaracaören arasındadır. Celali İsyanlarında dağılmış, halkının büyük bir kısmı Dişli'ye göçmüştür. Köyün son mütesellimi Çağşırlıoğlu Osman Bey'dir.

    Bozok(Bozuk) Köyü : Erkmen Hisar ile Dişli Kasabası arasındadır. Metruk köyün çeşmesi ve mezarlığı güzümüze kadar gelmiştir. Büyük bir Selçuklu köyüdür. İki büyük mahallesi vardır. İlyas Bey'in torunlarından Süleyman, Dişli Çarşı Camisini, Mustafa ise medreseyi yaptırıp vakıflarını kurmuştur. İlyas Bey'in hörgüçlü mezar taşı "Bozuk mezarlığındadır". Halk yanındaki çalılara bez bağlayıp adak dilerler. Halkının tamamı Dişli kasabasına göçmüştür.

    Paşaköy : Bolvadin'in yetiştirdiği ünlü valilerden Şehit Küçük Ahmet Paşa'nın (Ö. 1636) küçük oğlu Osman Paşa'ya tımar olarak verilmiştir. 19. asır başlarında dağılmıştır. İki çeşmesi ve mezarlığı günümüze kadar gelmiştir.

    İstiklal Savaşı döneminde yunan askerlerinin Bolvadin’i işgal ettikleri sıralarda Türk Süvari Birlikleri ve Türk İstikam Birlikleri barınmıştır.