30 Nisan 2024 Salı
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(27/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 DİŞLİ YAYLASINDAN İZLENİMLER
DİŞLİ YAYLASINDAN İZLENİMLER






Eskilerin ''yaylacılık bizim yaşam tarzımız idi. Halkımız geçimlerini temin etmek ve hayvanlarına bakmak için baharla birlikte yaylaya çıkarlardı. Yaz sonuna kadar kalınır, hayvanlardan elde edilen tereyağı peynir gibi ürünlerle geri dönülürdü.'' diye anlattıkları ve hayatlarının en güzel ve en tatlı anlarını yaşadıkları yerler.

Günümüz şartları yaylacılığı bitirmiştir. Hayatın kolay yönlerini yaşama arzusu, ekonomik imkanlar, gelişme vs. etken olmuştur. Arabın Fındık amcanın anlattığına göre; bundan yirmi sene önce yaylada onbeş sürü vardı. Şimdi sadece üç sürü kaldı.Bunlar Henden Yaylasında Fındık ağanın sürü, Abbas Yaylasında Kara Kadir'in çocukların sürü, Büyük Yaylada Pazılının Kadir'in Dottiğin sürü.

Bundan iki ay önce yaylaya çıkıldı. yirmi gün sonra yayladan ağıllara inilecek. Şimdi Ahmet Aksoy kardeşimizin dişlim şiirini sizlere sunuyorum.

Seni gördüm bugün rüyamda,

Yine hasret dolu dağların Dişli

Bilmem nasip olur gezermiyim?

Özlem dolu YAYLALARIN Dişli.



KARAKOYUN TÜRKÜSÜ

Koyunum seni yaylalara çekeyim.

Kınalı taşlara tuzlar dökeyim.

Kuzun öldüyse sana kuzu yakayım.

Ablam sağsın ben karşıdan bakayım

Çok analar ayrı düşer kızından.


Kara koyun koyunların benidir.

Ak kuzu ile yüreğim yağıdır.

Yerimi sorarsan Paşa Dağı'dır..

Meleme koyun meleme, vazgeç kuzundan.

Çok analar ayrı düşer kızından


Korkar oldu şu dağların kurdundan.

Koyun geldi kuzu gelmez ardından.

Ben de bıktım bu ananın derdinden.
Ağlama koyun ağlama, vazgeç kuzundan.



Ben koyunu güttüm getirdim.

Ablam sağdı karşısında oturdum.

Nerde kaldı, nerelerde yitirdim.

Ağlama koyun ağlama vazgeç kuzundan.
Çok analar ayrı düşer kızından.



Koyun seni yaylalarda güdeyim.

Seni alıp da elimle yedeyim.

Kuzun öldü, ben Allah'a nedeyim.

Meleme koyun meleme, vaz geç kuzundan

Çok analar ayrı düşer kızından.


Koyunum sana üç gün tuzlar yedirdim.

Yedirdim ciğerini ağrılarla bitirdim.

Seni aldım pınarbaşına getirdim.

İçme koyun içme dön geri.

Şimdi sözünü tutmanın yeri.


Karakoyun sana çanlar takayım da

Ben keyfime bakayım.

Senin için dağı taşı yıkayım.

Meleme koyun meleme, vazgeç kuzundan.

çok analar ayrı düşer kızından.

































































Son Güncelleme :  07/07/2009 Saat 12:44:24 Bu Haber  6516 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Mustafa OKUMUŞ

mustafaokumus2@hotmail.com

Sitemizde 2069 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : gülo agilonu      Tarih : 12/07/2009 00:00:00
   
almanya köln
26/03/2008
Mesaj Bilgisi
15

Yeni Üye
 
Maçka’dan Taşkışla’ya Yaya giderim yaya Bu sefer de çıktık mı Afyon denen yaylaya Yaylada otelimiz Beş yıldızlı evimiz Termal ne demek imiş Görüverdik hepimiz Böyleydi işte Afyon Olmaz inşallah bu son İki bin on için Daveti cebe koyun canim dedem(Mevlüt Agilönü),babaannem(Ayse Agilönü) ve resimlerde bulunan herkese Almanyadan selamlar hepinizin ellerinden öperiz AyseGül Agilönü & FatmaGül Agilönü

     
     
 Yorumlayan : mehmet solmaz      Tarih : 09/07/2009 00:00:00
   
afyonkarahisar adliyesi
11/07/2007
Mesaj Bilgisi
256

Fanatik Üye
 
Sayın ormancı kardeşim önerin cok güzel inşallah yapılırda kasabamıza katkı saglar. fakat dikmekten ziyade konup kolanması lazım. Sayın bülent arkadaşım resimler icin cok teşekürlerimi sunar ve cocukluk yıllarımda rahmetli babam la oralara ceşme tamirine giderdik o günleri hatırlattın ALLAH cc senden razı olsun eline koluna saglık. nasip olurda birdaha gürebilirmiyiz orları selamlarımla solmaz ailesi çatalca ist

     
     
 Yorumlayan : İbrahim KARA      Tarih : 09/07/2009 00:00:00
   
Afyonkarahisar
26/05/2005
Mesaj Bilgisi
212

Fanatik Üye
 
RESİM OLARAK İZLENEN BU KARELERE NASİP OLURSA SENEYE ÇAM AĞACI DİKİM İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLANAÇAKTIR.İLERİKİ YILLAR İÇİN DİKİLECEK O CAM AĞAÇLARININ BÜYÜYÜNCE NASIL OLACAKLARINI BİR HAYAL EDELİM.SENEYE NASİP OLURSA İHALE USULÜ İLE TERAS (SÜRÜM)YAPIM İŞİ OLACAK VE ERTESİ YILDA DİKİMİNE BAŞLANAÇAKTIR.(SÜRÜLEN SAHALAR FİDAN İÇİN SU TOPLANMASI İÇİN BEKLENMESİ LAZIM 1 METRE DERİNLİKTEN SÜRÜLEN YERLER SU TOPLAYIP FİDANIN HEM TUTMASINI HEMDE ÇOK ÇABUK KÖK SALMASINI SAGLAR.)SAHA ÇOK BÜYÜK OLDUGUNDAN 3----4 YIL SÜRER VE KASABA HALKIMIZA İYİ BİRDE GELİR GELİR İNŞALLAH MESALA : DİKİM İŞİNDE ÇALIŞIR LAR....ÇAPA İŞİNDE ÇALIŞIRLAR.....KURUYANLARI ERTESİ YIL TEKRAR GÖZEME İŞİNDE ÇALIŞIRLAR ÇOK İŞ OLUR ÇOK.ALLAHA AMANET OLUNUZ.

     
     
 Yorumlayan : Hacer OKUMUŞ      Tarih : 08/07/2009 00:00:00
   
Dişli'den
01/07/2007
Mesaj Bilgisi
180

Başarılı Üye
 
Köyümüzün yaylalarının havası temiz, suyu çok güzel. Yaylada mezarlıkta var. kimler gelmiş kimler geçmiş. Hiç olmazsa senede bir defa yaylaya gidilmeli. Atalarımızın yazları ömrünü geçirdiği yerleri görmeliyiz.

     
     
 Yorumlayan : mustafa okumuş      Tarih : 07/07/2009 00:00:00
   
Dişli Kasabası
19/07/2005
Mesaj Bilgisi
497

V.I.P. Üye
 
Babam gençliğinde bundan 73 sene önce çobanlık yapmış. Hala hayattadır. Köyümüzün yaylalarından, dağlarından söz açıldığı zaman neşelenir. Yaylalarda geçirdiği günleri özlemle anlatır. Babamı yaylaya götürmek istedik. 94 yaşında olduğu için yola dayanamam dedi. Yaylaya gittiğinizde; Hendek Yaylasını AbbasYaylasını, Gedikyurt yaylasını, Büyük Yaylayı, Belağıl yaylasını ve Tocan Deresi Yaylasını gezin dolaşın dedi.Babamın gençliğinde herkes yaylaya çıkarmış. İsterse dört koyunu olsun. Yaylalar çok şenlikliymiş. Otlar diz boyu, dereler şırıl şırıl akarmış. Çoban sevdiği kıza duygularını kaval çalarak anlatırmış. Kız da sevdiği çobanın ne demek istediğini anlarmış. O zamanki yavuklular birbirine çok sadakatlıymış. Büyüklere saygı varmış.

     
     
 Yorumlayan : turan susan      Tarih : 06/07/2009 00:00:00
   
Tekirdağ/Çorlu
24/12/2005
Mesaj Bilgisi
842

Fanatik Üye
 
ÖZELLİKLE KARADENİZ KESİMİ YAYLA VE OBA ŞENLİKLERİ VE FESTİVALLERİ İLE BELDE VE BÖLGESİNİ DAHA GÜZEL TANITMAKTADIR. BU YAYLA GÖRÜNTÜLERİ BİLE ÇOK GÜZEL OLMUŞ KASABAMIZ İÇİN, NEREDE İSE UNUTULMAYA YÜZ TUTAN YAYLA GELENEĞİ İNŞAALLAH DAHA ETKİN HALE GETİRİLEREK GENÇLERİMİZE KASABA MUHİTİNİN NERELERİ OLDUĞU GÖSTERRİEREK ÖĞRETİLİR İNŞAALLAH. BAŞTA SAYIN BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA KARAKOÇ BEYFENDİ ÖNCÜLÜK EDER TEMMUZ VEYA AĞUSTOS AYININ CUMARTESİNİ YAYLA FESTİVALİ İLAN EDEREK HIDIRELLEZ ÇOŞKUSU GİBİ OBALARDA CANLANMA DÜZENLER. EMEĞİ GEÇEN BÜYÜKLERİME SAYGI VE SELAMLARIMI SUNARIM.(Kürt Veziroğlu Turan)

     
     
 Yorumlayan : ABDÜLKADİR VURAL      Tarih : 06/07/2009 00:00:00
   
LÜLEBURGAZ
09/02/2009
Mesaj Bilgisi
201

Fanatik Üye
 
Hocam bu güzel resimleri gezip bizlerle paylaştığın için Allah razı olsun senden yanındaki köylülerimin de ayağına sağlık bizde osmanla oralarda hayvan güdüp fındık emminin yoğurdunu az yemedik çoban tepesini görünce bir an yayla günlerimi hatırladım sayenizde , Fındık emmiyede Allah uzun ömürler ve sağlık versin herkese sevgi ve slm lar

     
     
 Yorumlayan : Kemal MERT      Tarih : 06/07/2009 00:00:00
   
ESKİŞEHİR
28/06/2005
Mesaj Bilgisi
102

Çalışkan Üye
 
Köyümüzde yaylacılığı devam ettiren öncelikle emmim dottiğe ve diğer sürü sahiplerine hayırlı işler bol kazançlar dilerim . Allah emeğinizi bol sütünüzü yağlı peynirinizi tatlı etsin.Umarım bu güzel görüntülerin devamı gelir .Nasipse köye gelince yaylaya gideceğim.Emmim koyun yoğurdu hazırlar herhalde. Bir başkadır benim memleketim

     
     
 Yorumlayan : izzet sönmez      Tarih : 06/07/2009 00:00:00
   
DİŞLİ KASABASI
10/10/2007
Mesaj Bilgisi
389

Fanatik Üye
 
Bir başkadır benim köyümün yaylası, tarlası.Taşına, toprağına, suyuna kurban olayım.(izzet Sönmez Bolvadin Bel.)

     
     
 Yorumlayan : Mustafa MERT      Tarih : 06/07/2009 00:00:00
   
Ankara
11/03/2008
Mesaj Bilgisi
89

Çalışkan Üye
 
İçtenlikle gümüseten, eskiye götüren bu güzel görüntüleri çeken ve siteye koyanlara çok teşekür ediyorum, saygılarımla(Halil oğlu)

     
Toplam 2 sayfada 12>

Habere Yapılmış Toplam 14 Yorum Bulunmakta