03 Mayıs 2024 Cuma
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(27/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 MUHARREM AYI VE AŞURE
MUHARREM AYI VE AŞURE


MUHARREM AYI VE AŞURE

Her dinin, milletin kutsal veya diğer zaman dilimlerinden farklı kabul ettiği kendine özgü belirli gün ya da ayları vardır. Yüce Dinimiz İslam’da da bu tür gün, gece ve aylar vardır. Şüphesiz insan için en değerli mefhumlardan birisi de zamandır. Çünkü her şey zaman içinde var olmakta, gelişmekte ve yine zaman içinde yok olmaktadır. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan ilim, amel, servet ve diğer birçok değer, zaman içinde elde edilebilmektedir. Zamanı gerektiği şekilde değerlendirebilenler hem dünyada hem de ahirette huzuru yakalayacaktır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunların değerinden habersizdirler. Bunlar, sağlık ve boş zamandır.”(Buharı) buyurmak suretiyle zamanın ve sağlığın önemine dikkat çekmiştir.
Zaman kavramı, yaratılmış varlıkların “ömür”lerini içinde yaşadıkları bir süreçtir. Soyut bir kavram olan zamanın insanlar tarafından algılanabilmesi, bizzat zaman içinde meydana gelen birtakım olayların esas alınması ile gerçekleşebilmektedir. Bu yolla insan, belli zaman dilimlerini isimlendirme imkânını elde etmiş “önce”yi ve “sonra”yı , “geçmişi” ve “geleceği” tasavvur edebilmiştir. Böylece düşüncelerini, bilgilerini bir zemine sokabilmiştir. Medeniyetin oluşması ve dünyanın imarı bu sayede gerçekleşmiştir. Şüphesiz bu gelişmenin temeli, Yüce Yaratıcının, kâinata koyduğu ve “sünnetullah” olarak nitelendirilen sabit kanunlardır; mesela güneşin, dünyanın ve ayın belli hareket düzenidir. Gün, ay ve yıl kavramları bu hareket düzeninin birer sonucudur. Yüce Allah, bu gerçeğe şu ayette işaret etmektedir: “Şüphesiz, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin.” (Tevbe 9/36)

Muharrem Ayının Ayrıcalığı

“Haram aylar” içinde Muharrem ayının ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bu ayrıcalığı “Muharrem” adından da fark etmek mümkündür. Zira “muharrem” kelimesi “haram kılınmış”, “hürmete layık” anlamlarına gelmektedir. Kısacası “haram aylar” uygulamasının genel adı, anlam itibarı ile bu aya özel bir ad olarak verilmiştir.

Muharrem Ayını Önemli Kılan Özellikler

1- Hicri Yılbaşı Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, kameri yılda -güneş değil- ayın hareketleri esas alınmaktadır. Hicri tarih, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘in Mekke’den Medine’ye hicret edişi ile başlar. Hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi, Hz. Ömer (r.a) devrinde olmuştur.

2- Aşure Günü (10 Muharrem) Bilindiği üzere Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiğinde orada Arap halkla birlikte yaşayan Yahudiler de vardı. İşte bu Yahudiler, Hz. Musa (a.s.) ile İsrailoğullarının, Firavunun zulmümden Aşure günü kurtulduğunu söyleyen Yahudileri Hz. Peygamber yalanlamamış ve hatta bu yönde olumlu bir tavır sergilemiştir. Bunun yanı sıra tüm Sami dinlerde özel bir yere sahip görünen aşure günü, cahiliye Araplarınca da önemli kabul edilmiştir. Hatta Resul-i Ekrem (s.a.v.)’inde Peygamberlik öncesi ve sonrası dönemde bir süre bu günde oruç tuttuğuna dair rivayetlere de rastlanır. Medine döneminde bu orucu Müslümanlara tavsiye ettiği bilinen bir husustur.

İbn Abas’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber, Medine’ye geldiğinde Yahudilerin Aşure günü oruç tuttuklarını gördü. Bu nedir? Diye sordu. Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın israiloğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür. Dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) , “Ben Musa’ya sizden daha layığım” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.(Buhari)

Hz. Peygamber, Aşure günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve şöyle buyurmuştur; “ Aşure gününün orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizi) Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşure günü değil, Muharrem’in 9, 10, 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir. (Müslim)

Aşure Gününde Meydana Gelen Diğer Tarihi Olaylar

Aşure günü adı verilen 10 Muharrem gününde meydana geldiği rivayet edilen diğer bazı önemli olayları da kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

a) Rivayete göre, Hz. Nuh’un gemisi Tufandan kurtulup Cudi dağına aşure günü oturmuştur.
b) Hz. Âdem (a.s.)’in tövbesinin kabul edilmesi,
c) Hz. İbrahim (a.s.)’in Nemrut’un ateşinden kurtulması,
d) Hz. Yakub (a.s.)’in oğlu Yusufa kavuşması
e) Hz. Musa (a.s.) ve İsrailoğullarının Firavun’un zulmünden kurtulmaları.

10 Muharrem Aşurenin İslam tarihinde siyasi bir yönü de vardır. Sevgili Peygamberimizin “ Dünyanın iki çiçeği, ahirette de cennet çocuklarının efendileri diye övdüğü ve haklarında “Allah’ım, ben onları seviyorum, sen de sev” diye dua ettiği ve adını bizzat kendisinin koyduğu efendimizin torunu Hz. Hüseyin’in siyasi ihtiraslar uğruna Kerbelada acımasızca şehid edildiği günüde hatırlatır bize 10 muharrem aşure. (10 Muharrem 61 H.- 1 Ekim 680 )

Bu menfur olay, Peygamberimizi ve onun ehli beytini seven bütün müminleri yaralamış, kalplerini incitmiştir.

Dinimizin Aziz Peygamberi, Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in mübarek sözüyle noktalayalım: “Ramazan ayı dışındaki oruçların en üstünü, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçlardır. Farzlardan sonra namazların en üstün derecelisi ise geceleyin kılınan (teheccüt) namazlardır.” (Müslim, Tirmizi, Nesei, İbn Mace)

7 Aralık 2010 Salı (1 Muharrem 1432) günü hicri yılbaşının ilk günüdür. Bu nedenle Hicri Yılınızı tebrik eder, bir önceki yıldan daha hayırlı olmasını, ömrünüzün sağlıklı, çalışmalarınızın bereketli ve yaratıcının sizden memnun ve razı olmasını Huda-i Baki’den niyaz ederiz.

www.dislikasabasi.com Ekibi


Son Güncelleme :  07/12/2010 Saat 09:25:29 Bu Haber  3273 Kez Okundu



İstanbul'dan bildiriyor
 
İbrahim YILDIRIM

webmaster@dislikasabasi.com

Sitemizde 701 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : turan susan      Tarih : 08/12/2010 00:00:00
   
Tekirdağ/Çorlu
24/12/2005
Mesaj Bilgisi
842

Fanatik Üye
 
BU AYDINLATICI BİLGİLENDİRMENİZDEN DOLAYI SİZE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM.BU KONUDA BU KADAR BİLGİYE SAHİP DEĞİLDİM SAYENİZDE ÖĞRENDİM.ÇOK TEŞEKKÜRLER.

     
     
 Yorumlayan : mustafa okumuş      Tarih : 07/12/2010 00:00:00
   
Dişli Kasabası
19/07/2005
Mesaj Bilgisi
497

V.I.P. Üye
 
Tüm müslüman aleminin Hicri yılını kutlar, hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah''tan niyaz ederim.

     

Habere Yapılmış Toplam 2 Yorum Bulunmakta