02 Mayıs 2024 Perşembe
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(27/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABUL YIL DÖNÜMÜ ( 12 MART 1921)
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABUL YIL DÖNÜMÜ ( 12 MART 1921)






İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABUL YIL DÖNÜMÜ ( 12 MART 1921) VE MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA GÜNÜ



LÜTFEN GELECEĞİN MEHMET AKİFLERİNE HABERİMİZDEKİ VİDEOLARI İZLETİNİZ



İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa dan geldi. İsmet İnönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduğunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli Eğitim Bakanlığına iletti. Milli Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beğenilmedi; marş olacak değerde bulunmadı.

O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi şairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istedi.



Hasan Basri Bey bundan sonrasını şöyle anlatıyor:



‘‘Akif Bey’in yanımda olduğu bir zaman,elime bir kağıt parçası alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya başladım.



- Ne yazıyorsun?



- Marş…İstiklal Marşı yazıyorum.



- Yahu sen ne adamsın? Seçilecek şiire para ödülü verileceğini bilmiyor musun? içinde para olan bir işe nasıl katılıyorsun?



- Yarışma kaldırıldı? Seçilecek şiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Eğitim Bakanı bana güvence verdi.



- Ya, o halde yazalım.



İşte böylece yazılmaya başlanan ve 48 saatte bitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Onlardan, şiirlerin askerlere okunmasını, beğenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif’in şiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iş, İstiklal Marşı’nın T.B.M.M’ne getirip kabul ettirmekti. Marş, ilkin Meclis’in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. Başkan Mustafa Kemal’in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen şiiri okudu ve son seçimin Meclis’e ait olduğunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis’in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı. Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak şiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara bağlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, şiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi.



Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Marşın armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı.











“Yurdun birçok bölgesi işgal altındayken Türk milletinin bağımsızlığı ve bütünlüğü tehlikedeydi. Bu felaket günlerinde, Milli vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından, düşmana karşı kenetlenmiş bağımsızlık andının coşkulu bir dille ifade edildiği Milli Marşımız, mücadele azmini perçinlemiş, cephelerde koşturan yiğit Türk evlatlarına, cepheye mermi taşıyan kadınlarımıza cesaret ve güç vermiştir”





İstiklâl Marşının, yazılış dönemi, sözleri ve şiir kalitesi bakımından, dünya üzerindeki hiçbir milli marşla ölçülemeyecek kadar manalı, zengin ve üstün, bir şaheser olduğunu belirten Korkmaz, “özgürlüğümüze ve bütünlüğümüze prangaların vurulmak istendiği günlerde İstiklal Marşı milletimize, cesaret, kuvvet ve metanet vermiş, milletimizin ard arda zaferler kazanmasında büyük etken olmuştur. İstiklal Marşı düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı korumuş, karanlık günlerde zaferin kıvılcımlarını yakmış, vatan sevgisini ve içimizdeki inancı canlı tutmuştur” .



Korkmaz; “Mehmet Akif Ersoy’un bağımsızlık inancı içinde söylediği dua gibi; “Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!” Bu duygu ve düşüncelerle, "Benim milletime en kıymetli hediyemdir" diye tanımladığı İstiklal Marşı'nın yazarı, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bütün kahramanları rahmet ve şükranla anıyoruz”







Geçtiğimiz Yıllarda ; İstiklal Marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif ERSOY'a bir vefa örneği gösterildi.



Türkiyemizin seçkin gazeteci yazarlarından Sayın Vehbi VAKKASOĞLU'nun güzel anlatımıyla Akif ERSOY her yönüyle tanıtımı yapıldı.

Her Türk Evladının ve bireylerin Mehmet Akif ERSOY'un anlatıldığı konferans videolarını izlemelerini tavsiye ediyor.

Yaptıkları bu güzel ve anlamlı etkinliklerinden dolayı başta; İlçemiz Müftüsü Sayın Hüseyin Erdoğan'ı ve Müftüğümüz çalışanlarını tebrik ediyoruz.



sizleri Güzel Ve Anlamlı İzlenimlerimizle Başbaşa Bırakıyoruz.


TÜM GÖRÜNTÜLER EĞİTİMCİ BÜLENT GÜVENİR TARAFINDAN ÇEKİLMİŞ, DÜZENLEMELERİ KENDİSİ TARAFINDAN YAPILARAK ,HER TÜRK'ÜN GÖNLÜNDE VATAN SEVGİSİNİN NE ANLAMA GELDİĞİ BİLİNCİNİN KAZANDIRILMASI VE TARİHİMİZDE ÖNEMLİ YERE SAHİP,BİR AHLAK VE KAREKTER ABİDESİ MİLLİ ŞAİRİMİZ MERHUM MEHMET AKİF ERSOY'U YETİŞKİN VE GENÇ BEYİNLERE HATIRLATMAK AMACIYLA HAZIRLANARAK İZLENİMİNİZE TEKRAR SUNULMUŞTUR.

SAYGILARIMLA

BÜLENT GÜVENİR
EĞİTİMCİ




I. VİDEO




II. VİDEO





III. VİDEO



IV. VİDEO




V. VİDEO





VI. VİDEO










VII. VİDEO















Son Güncelleme :  14/03/2011 Saat 11:10:38 Bu Haber  4089 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Bülent Güvenir

bulentguvenir5@hotmail.com

Sitemizde 729 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : Kemal MERT      Tarih : 16/03/2011 00:00:00
   
ESKİŞEHİR
28/06/2005
Mesaj Bilgisi
102

Çalışkan Üye
 
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer. Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi... Bedr''in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi. Sana dar gelmiyecek makberi kimler kazsın? ''Gömelim gel seni tarihe'' desem, sığmazsın. Herc ü merc ettiğin edvâra da yetmez o kitâb... Seni ancak ebediyyetler eder istiâb. ''Bu, taşındır'' diyerek Kâ''be''yi diksem başına; ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN M.AKİF

     
     
 Yorumlayan : ismail gençer      Tarih : 16/03/2011 00:00:00
   
dişli
26/07/2008
Mesaj Bilgisi
63

Aktif Üye
 
işgal devletten ulus devlet yaratan ejdadımıza ve şehit düşen kahraman atalarımıza ALLAH tan rahmet diliyorum hürriyeti özğürlügü bagımsızlığın temsili İSTİKLAL MARŞInı bize bırakan büyük şair MEHMET AKİF ERSOYa ALLAHtan rahmet diliyorum mekanın cennet olsun büyük insan

     
     
 Yorumlayan : Salih Kahraman      Tarih : 14/03/2011 00:00:00
   
Bolvadin
01/02/2007
Mesaj Bilgisi
1973

Fanatik Üye
 
İstiklal marşımızı yazan Milli şairimiz merhum Mehmed Akif Ersoy''un ve tüm aziz şehidlerimizin ruhu şâd olsun makamları cennet olsun ve cenab-ı Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın ve ülkemizin kıymetini bilmeyi cümlemize nasip eylesin.

     
     
 Yorumlayan : ümit öztoprak      Tarih : 13/03/2011 00:00:00
   
Gölbaşı/ANKARA
27/06/2005
Mesaj Bilgisi
404

Fanatik Üye
 
BU VATAN İÇİN CANIN VEREN BÜTÜN ŞEHİTLERİN VE MEHMET AKİF ERSOY''UN RUHLARI ŞAD OLSUN MEKANLARI CENNET OLSUN. BİZLERİN NE YAPSAK ONLARIN HAKLARINI ÖDEYEMEYİZ. BU GÜN YAŞIYORSAK ONLARIN SAYESİNDE.

     
     
 Yorumlayan : AHMET DAL      Tarih : 13/03/2011 00:00:00
   
ALMANYA
13/07/2005
Mesaj Bilgisi
549

Fanatik Üye
 
M.Akir Ersoy un ruhu sad olsun mekani Cennet olsun. Ahmet DAL Halle

     

Habere Yapılmış Toplam 5 Yorum Bulunmakta