25 Nisan 2024 Perşembe
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(20/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜ VE BOLVADİN'İN DİLİNDEN 41 MISRA İSTİKLAL MARŞI
İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜ VE BOLVADİN'İN DİLİNDEN 41 MISRA İSTİKLAL MARŞI


İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜ VE BOLVADİN'İN DİLİNDEN 41 MISRA İSTİKLAL MARŞI


Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sembolize eden ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmış, Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir.

Kurtuluş Savaşı esnasında Türk milleti zorlu bir mücadeleye girişmişken Maarif Vekaleti milli bir marş ihtiyacı duymuş ve bunun için 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmaya 724 şair eser göndermiş ve eserlerinin milli marş olarak kabul edilmesini istemişlerdir. Mehmet Âkif Ersoy bu yarışmayı kazanan kişiye para ödülü verileceğinden başlangıçta yarışmaya katılmak istememiştir. Fakat o dönemde Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine ödülü almamak şartıyla şiirini yarışmaya göndermiştir.

Mehmet Âkif’in Kahraman Ordumuza başlıklı şiiri yapılan bu yarışmada birincilik kazanır. O yıl düzenlenen beste yarışmasında da Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kabul görmüş ve İstiklal Marşı 1924’ten 1930’a kadar bu beste ile söylenmiştir. 1930’dan sonra ise milli marşımız Zeki Üngör’ün bestesi ile çalınmaya başladı.

Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai'ye bağışladı. Âkif ayrıca, İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklâl Marşı'nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat'a dahil etmemiştir.





İstiklal Marşımızın kabulünün bu 96. senesinde ; Raziye Sultan-Yusuf Kayabaşı Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğretmelik yapan kasabamız halkından Adil OKUMUŞ ' un oğlu Muhammet Okumuş ile öğretmen arkadaşı Mustafa Gürgen ve öğrencileri Doğukan Pırnaz tarafından hazırlanan KADİM KENT BOLVADİN'İN DİLİNDEN 41 MISRA İSTİKLAL MARŞI başlıklı videoyu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Siz değerli ziyaretçilerimizden ricamız 06:21 dakika süren bu videoyu sonuna kadar izlemenizdir , her saniyesinde büyük emek verilen bu videoda tanıdık yüzleri de göreceksiniz. İstiklal Marşı'na farklı bir açıdan hayat veren bu videoda emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Bu vesile ile Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ' u ve tüm şehit ve gazilerimizi minnetle anıyoruz. Allah Rahmet Eylesin , mekanları cennet olsun. Haberimizi de yine Mehmet Âkif Ersoy ' un anlamlı sözü ile bitiriyoruz ; ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN




Son Güncelleme :  12/03/2017 Saat 08:27:28 Bu Haber  5062 Kez Okundu



İstanbul'dan bildiriyor
 
İbrahim YILDIRIM

webmaster@dislikasabasi.com

Sitemizde 701 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : Salih EROĞLU      Tarih : 15/03/2017 09:45:46
   
TINAZTEPE BELEDİYESİ
11/03/2013
Mesaj Bilgisi
1802

Fanatik Üye
 
ÜNLÜ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY''UN ANLAMLI SÖZÜNÜ TAKDİR EDİYORUZ VE BİZLERDE CENABI ALLAH BU ÜLKEYE BİRDAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRTMASIN SÖZÜNÜ TEKRAR DİYORUZ. EROĞLU AİLESİ-TINAZTEPE

     

Habere Yapılmış Toplam 1 Yorum Bulunmakta