26 Nisan 2024 Cuma
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(26/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 REGAİB KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN (ÇARŞI CAMİİ FOTO)
REGAİB KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN (ÇARŞI CAMİİ FOTO)


REGAİB KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Regaib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib'in aslı budur.

Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ (c.c) bu gecede, Müminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi'nde yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.



Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)' ın Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var.

Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da recebül esabb denmiştir. Yâni, sevabların bol bol, şarı şarıl, gürül gürül döküldüğü ay demektir... Sabbe, Arapçada dökmek demek... Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak şaldur şuldur akıp da döküldüğü yere münsab derler; o da aynı kökten... Receb-ül esabb; Allah'ın rahmetinin cûşa gelip, ikram ü ihsanâtının şarıl şarıl, güldür güldür kullara geldiği ay demektir.

Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tevbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa'ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, yâni mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.

Onun için, "Receb ayı tevbe ayıdır." demişler. Yâni kul ne yapacak?.. "Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatâsını itiraf edip, hatâsından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girecek.

Kasabamız Çarşı Camisinde Kandil Görüntüleri













Son Güncelleme :  30/03/2017 Saat 22:57:46 Bu Haber  4022 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Mustafa OKUMUŞ

mustafaokumus2@hotmail.com

Sitemizde 2068 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : A. Muttalip Okumuş      Tarih : 15/04/2017 15:10:33
   
Ankara
05/01/2008
Mesaj Bilgisi
828

Fanatik Üye
 
RABBİM AFFETMEK İÇİN UZAKLAŞMIŞ KULLARINI YAKINLAŞTIRMAK İÇİN AYLAR VERMİŞ KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM YAŞAYAN İNSANLRA NE MUTLU

     
     
 Yorumlayan : H.HÜSEYİN UYAR      Tarih : 31/03/2017 09:03:08
   
BİLECİK/BOZÜYÜK
06/01/2008
Mesaj Bilgisi
659

Fanatik Üye
 
Tüm Müslüman Aleminin Regaip Kandili ve Üç Ayları mübarek olsun. Allah Dualarımızı Kabul etsin inşallah.

     
     
 Yorumlayan : Salih Kahraman      Tarih : 30/03/2017 23:18:04
   
Bolvadin
01/02/2007
Mesaj Bilgisi
1973

Fanatik Üye
 
Allâhümme bârik lenê fî recebe ve şa''bân ve belliğnâ Ramazân = Allah''ım recep ve şaban aylarını bizlere mübarek kıl ve bizleri Ramazan ayına ulaştır buyuran Resûlüllah Efendimizin diliyle Rabbim recep ve şaban aylarını bizlere mübarek eyleyip hayırlısıyla Ramazan ayına ulaştırsın.Cümle ümmet-i Muhammedin üç ayları ve regâib kandilleri hayırlı ve mübarek olsun rabbim üç ayları gereği gibi yaşayıp rahmetinden ve bereketinden faydalanarak Ramazan sonunda da affedilen kullarından eylesin,islam alemine,ülkemize ve milletimize huzur ve selametler lütfeylesin.

     
     
 Yorumlayan : Salih EROĞLU      Tarih : 30/03/2017 16:59:45
   
TINAZTEPE BELEDİYESİ
11/03/2013
Mesaj Bilgisi
1802

Fanatik Üye
 
İSLAM ALEMİNİN MÜBAREK REGAİP KANDİLİ MÜBAREK OLSUN, MÜBAREK ÜÇAYLAR HERKESE HAYIRLI VE BEREKETLİ OLSUN, BÜTÜN DUALAR KABUL OLSUN İNŞALLAH

     

Habere Yapılmış Toplam 4 Yorum Bulunmakta