19 Nisan 2024 Cuma
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(17/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 BU DÜNYADAN GİDER OLDUK KALANLARA SELAM OLSUN
BU DÜNYADAN GİDER OLDUK KALANLARA SELAM OLSUN


BU DÜNYADAN GİDER OLDUK KALANLARA SELAM OLSUN

Kasabamızın asırlık çınarlarından Nazlı Nineyi ziyaret ettik. Ziyaretimize çok sevinen Ninemiz kalbimden misafir geleceğini hissediyordum, çayı da çok pişirttirmiştim diyerek bize çay ikram etti. Ninemiz geçmiş anılarını anlattı. Bizde sizlerle paylaşmak istedik.

90 Sene önce bu topraklarda doğdum. İki yaşında iken babam ölmüş. Yetim olarak büyüdüm. Anam beni ve kardeşim Ahmet'i yokluk içinde büyüttü. On yaşında iken komşuların çocuklarıyla Cıbalağa çifte giderken araba lastiğinden yapılma pabucumun birisinin kenarı ayağımı yaraladı. Çaputla sardım. Pabucun birini koltuğumun altına aldım. Tozlu yollardan giderken rahmetli Patlak emmi kızım saban kırılmış bizim eve git bir testere, bir keser, bir mıh getir dedi. Söylediklerini unutmamak için Cıbalak'tan köye kadar bir testere, bir keser, bir mıh diye diye parmaklarımı saya saya geldim. Testere keser ve mıhı Ayşe teyzeden aldım. Tekrar tarlaya döndüm. Mekanı cennet olsun Patlak emmi sabanı yapıverdi. Tarlayı saban ve öküzlerle sürdüm.

Aradan yıllar geçti Niyazi amcanızla yuva kurdum. Eskiden yokluk diz boyuydu. Bir gün kaynanam bana gelin pancar kaynat ta yiyelim deyip tarlaya gitti. Evde odun yoktu. Kanata çıktım pestekteki döşemelerin kabuklarını soyarak pancarı pişirdim. Kaynanam tarladan eve geldiğinde evde odun yoktu nasıl pişirdin diye sordu. Bende anlattım. Aklınla bin yaşa gelinim diye sevindi.

1940'lı yıllarda devlet at, eşek, koyun, keçi, inek, öküz hatta tavuklardan bile vergi alırdı. Bir eşeğimiz, bir çift öküzümüz vardı. Vergi memurunun köye geldiğini duyduk. Ahırdaki eşeği yere yatırıp ayaklarını sicimle, ağzını tel ile bağladık. Üstüne çul örttük. Vergi memuru geldi ahıra baktı, ahırda karanlık olduğu için eşeği göremedi. Bizde vergi vermekten böylece kurtulmuş olduk. Çünkü paramız yoktu. Menderes zamanında köylünün çektiği sıkıntılar azaldı. Milletin yüzü gülmeye başladı. Niyazi'nin yukarı mahallede rahmetli Çona gilin evlerinin yakınlarında değirmeni vardı.O zaman köyde elektrik olmadığı için değirmen su ile çalışırdı. Un öğütmeye köyümüzden ve karşı yörüklerden de gelirlerdi. Bir kile buğday öğütünce bir kutu buğdayı hak olarak alırdı.

Mustafa, Elveda, Menderes, Ummahan, Nazik, Ahmet, Bekir olmak üzere yedi çocuğum var. Dört yavrum da öldü. Rahmetli evimin direği kocam değirmenci Niyaz Rabbine kavuşalı on sekiz yıl oldu. Nur içinde yatsın. Allah devletimize zeval vermesin. Şimdiki nesil çok şanslı. Biz geçmişte çok çektik. Torunlarımız aydınlık günler yaşasın. Allah vatanımıza göz diken düşmanlara fırsat vermesin. Bu dünyadan gider olduk. Kalanlara selam olsun. Bizim için hayır dua edenlere selam olsun.







Son Güncelleme :  13/03/2017 Saat 09:25:29 Bu Haber  4984 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Mustafa OKUMUŞ

mustafaokumus2@hotmail.com

Sitemizde 2066 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : Yasin Eryılmaz      Tarih : 17/03/2017 22:51:35
   
Ankara-Etimesgut
09/02/2009
Mesaj Bilgisi
133

Tecrübeli Üye
 
Maşallah Nazlı Nine''ye ALLAHIM uzun ömürler versin inşallah ellerinden öpüyorum.. Mustafa Okumuş hocam son zamanlarda kasabamızın asırlık çınarlarıyla yapmış olduğunuz sohbetleri çok takdir ediyor ve beğeniyorum.

     
     
 Yorumlayan : Abdil TEKEŞ      Tarih : 16/03/2017 14:09:33
   

30/10/2005
Mesaj Bilgisi
2076

Fanatik Üye
 
Allah''dan Nazlı nineye sağlık, sıhhat, uzun ve hayırlı ömürler nasip etmesini niyaz ediyorum. Nazlı nine nasıl, ne şekilde, ne şartlarda yaşamış, bizler nasıl yaşıyoruz. Bir mukayesesini yapalım. Göreceğiz ki günümüze ne kadar şükür etsek az olacak. Bu günleri beğenmeyenler Nazlı nineye bir kulak versin. Allah o günlerdeki kıtlığı, yokluğu, zorluğu bir daha bizlere nasip etmesin. Ülkemizin ve Güzel Dişlimizin kıymetini bilelim. Ve bol bol şükredelim. Allah yar ve yardımcımız olsun.

     
     
 Yorumlayan : Salih EROĞLU      Tarih : 15/03/2017 09:14:29
   
TINAZTEPE BELEDİYESİ
11/03/2013
Mesaj Bilgisi
1799

Fanatik Üye
 
YAŞAYAN ÇINAR NAZLI ABLAYA ALLAH SAĞLIK SIHAT DAHA NİCE UZUN ÖMÜRLER VERSİN.EROĞLU AİLESİ-TINAZTEPE

     
     
 Yorumlayan : Ahmet Sapmaz      Tarih : 14/03/2017 12:44:07
   
Bolvadin
16/01/2007
Mesaj Bilgisi
31

Yeni Üye
 
Nazlı Aba Allah saglık sıhat versin eski yılların anıları ibret verici selamlar

     

Habere Yapılmış Toplam 4 Yorum Bulunmakta